Grunderna i Svenska Lotto – med statistik

Historik om Svenska lördagslotto

Lördagslotto är inte bara ett spel, utan en institution inom den svenska spelnäringen. Lanserat av Svenska Spel 1980, har detta nummerspel blivit en favorit bland svenska spelare under flera årtionden. Trots att det idag finns många variationer av Lotto på olika onlinecasinon, förblir den ursprungliga versionen av Svenska Spel en av de mest populära. Många anser att Lottos framgång kan tillskrivas dess enkla regler, vilket gör det tillgängligt för alla oavsett tidigare erfarenhet.

lottobollar som dras

Hur man spelar Svenska onsdags och lördagslotto

Att förstå Lotto är enkelt, även för nybörjare. Spelet, som kan spelas både online på Svenska Spels webbplats eller via en traditionell papperskupong, innebär att man väljer sju nummer av totalt 35.

Två gånger i veckan, på onsdagar och lördagar, presenteras en Lottodragning på TV. Under denna dragning väljs sju huvudnummer och fyra tilläggsnummer. För att vinna behöver man minst fyra rätt. Vinstbeloppet ökar i takt med antalet rätt nummer. Om ingen spelare lyckas få alla sju rätt, överförs jackpotten till nästa dragning.

Spelare har också möjlighet att delta endast i Lotto 1 eller både i Lotto 1 och Lotto 2. Därtill kan man välja att spela i endast Onsdagslotto, Lördagslotto eller i båda dragningarna under en vecka.

För de som önskar lite variation finns det olika Lottosystem att prova. Och om beslutsångesten sätter in, erbjuder Svenska Spel även Färdiga spel, perfekt för den som vill spela snabbt utan att behöva välja egna nummer.

Historiska lotto dragningar och nummer – lotto statistik för 2022

Statistiken för Svenska Lotto under 2022 ger en intressant inblick i vilka nummer som dragits mest frekvent. För Lotto 1 var de mest dragna numren 5 (268 gånger), 10 (265 gånger), 9 (264 gånger), 4 (255 gånger) och 2 (245 gånger) fram till och med den 25 november 2023​​. För Lotto 2 var de mest frekvent dragna numren 9 (272 gånger), 4 (271 gånger), 1 och 6 (båda 252 gånger), samt 10 (241 gånger)​​.

Källa: Lottoguiden.se

Systemspel i Lotto

För den som önskar öka sina vinstchanser finns systemspel som ett alternativ. Genom att spela med ett system kan man välja fler än de traditionella sju numren. Detta innebär att man har flera kombinationer av rader i spel, vilket naturligtvis ökar chansen att pricka in rätt nummer. Det finns olika system att välja mellan, och beroende på hur många nummer man väljer att spela med varierar också priset för spelet.

Andra chansen

Svenska Spel erbjuder också ”Andra chansen” som ett sätt att ge spelare en ytterligare möjlighet att vinna. Om din lottorad inte vinner i den huvudsakliga dragningen, deltar den automatiskt i ”Andra chansen”-dragningen. Detta ger spelaren en ny möjlighet att vinna priser, vilket ytterligare ökar spänningen i spelet.

Rätta din lottorad

Att rätta sin lottorad har aldrig varit enklare. För den som spelar online på Svenska Spels hemsida rättas raderna automatiskt, och eventuella vinster sätts in direkt på spelkontot. För den som spelar med en fysisk kupong finns flera alternativ:

  1. På plats: Man kan rätta sin lottorad direkt i butik hos något av Svenska Spels spelombud. Många spelombud har även digitala terminaler där man enkelt kan skanna sin kupong för att se om man vunnit.
  2. Online: Genom att besöka Svenska Spels hemsida kan man manuellt fylla i sina nummer för att se om de stämmer överens med dragningen.
  3. Mobilapp: Svenska Spel har även en mobilapp där man snabbt och enkelt kan skanna sin kupong med mobilens kamera för att se om man har några rätta rader.

Oavsett hur man väljer att spela eller rätta sin lottorad, är det viktigt att komma ihåg att spela ansvarsfullt och endast satsa pengar man har råd att förlora. Här kan du rätta din lottorad.

Kombinera med Joker

För den som vill öka spänningen ytterligare finns det möjlighet att kombinera sitt Lottospel med Joker. Istället för att välja egna nummer, tilldelas spelaren ett förtryckt Jokernummer på sin kupong. För att vinna i Joker måste man ha minst två siffror som matchar den Jokerrad som dras under Lottodragningen. Denna kombination av spel ger en extra dimension av spänning och kan leda till stora vinster för de lyckliga vinnarna.

/Lottoreklamen